Μια μηλόπιτα ,αλλά όχι σαν όλες τις άλλες . Η καραμέλα είναι ο πιο δημοφιλής φίλος της μηλόπιτας εδώ και πολλά χρόνια ,συνήθως όμως βρίσκεται δίπλα της ,είτε σε μια μπάλα παγωτού είτε σε υγρή μορφή ως topping .. Σε αυτήν την συνταγή η σχέση προχωρά και γίνεται μια μαγική γλυκιά και γευστική ένωση !
Η μηλόπιτα αυτή είναι μια κλασσική τάρτα μήλου με διπλό φύλλο στην μέση περιέχει μια απλή γέμιση μήλου η οποία ενισχύεται με μια στιγμιαία καραμέλα βουτύρου και προαιρετικά ένα κυδώνι (γιατί πάντα πρέπει να ταιριάζουμε νέες γεύσεις και υλικά που υπάρχουν στα ντουλάπια μας και δεν ξέρουμε πως να τα χρησιμοποιούμε ) .
Όπως όλα τα πράγματα στην ζωή και η μαγειρική θέλει συνεχείς πειραματισμούς , αλλαγές και πάνω απο όλα αγάπη στην γεύση !
Αφιερωμένη στην Τερέζα !
'' This is about an apple pie , but not a common one . Caramel, is apple pie's most popular friend ,through the time of '' sugar making '' .We often use caramel ice cream or caramel syrup to serve apple pies . In this specific recipe i tried to fit caramel just inside this apple pie and make a divine union !
It is based on a common and classical apple pie recipe with top and bottom pastry , an apple filling and it is amplified with an instant butter caramel and a whole fresh quince (optional) . Cooking is about combining new flavors and new ingredients ,or even use some forgotten ingredients . It is like life , cooking needs experiments ,changes and most of all , a good taste ! ''
ΥΛΙΚΑ // ΙΝGREDIENTS
- ΖΥΜΗ // PASTRY
3 κούπες αλεύρι / 3 cups flour
200γρ βούτυρο(μαργαρίνη) / 200gr butter (vegetable)
3 κουταλίες μεγάλες ζάχαρη / 3 large spoons sugar
1 κουταλιά μικρή αλάτι / 1 small spoon salt
1 κουταλιά μικρή baking powder / 1 small spoon baking powder
1 αυγό / 1 egg
5 κουταλιές μεγάλε γάλα / 5 large spoons milk
1/2 λεμόνι ξύσμα / 1/2 lemon zest
1/2 κουταλιά μικρή καννέλα / 1/2 small spoon cinnamon powder
- ΓΕΜΙΣΗ // FILLING
5-6 μήλα (κόκκινα) / 5-6 red apples
1 κυδώνι / 1 quince
1 κουταλιά μικρή καννέλα / 1 small spoon cinnamon powder
1/2 κουταλιά μικρή τζίντερ / 1 small spoon ginger powder
1 πρέζα αλάτι / 1 pinch salt
1/2 λεμόνι στυμένο / 1/2 lemon juice
1/2 κούπα σταφίδες / 1/2 cup raisins
3/4 κούπας ζάχαρη / 3/4 cup sugar
100 γρ. βούτυρο / 100gr butter
ΕΚΤΕΛΕΣΗ / HOW TO
Φτιάξτε την ζύμη ενώνοντας , το αλεύρι / baking powder / ζάχαρη / κανέλα / ξύσμα / αλάτι με το βούτυρο κρύο κομμένο σε κομμάτια ,για λίγη ώρα μέχρι μέχρι να η ζύμη να τρίβεται στο χέρι . Στην σύνεχεια προσθέστε το αυγό και 5 κουταλιές γάλα ( πρέπει να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη που να κολλάει ελάχιστα έως και καθόλου στο χέρι . ( ίσως να χρειαστεί κι άλλο γάλα αν σας κολλάει πολύ , αν πάλι σας βγεί υγρή πάρτε λίγο αλεύρι στην χούφτα σας και πλάστε μέχρι να ξεκολήσει απο τα χέρια .) Στην συνέχεια βάλτε την ζύμη στο ψυγείο για μισή ώρα .
Make the dough , by combining the flour / baking powder / sugar / cinnamon / zest / salt with cold butter cut into pieces, for some time until the dough until it is rubbed by hand. Then add the egg and 5 tablespoons milk (must be a united dough not sticky in hands. (May take more milk if it is sticky . If it is soft take some more flour in your hands until it is dislodged from hands.) then put the dough in the fridge for half an hour.
Τρίψτε το 1 μήλο και το 1 κυδώνι στον τρίφτη και κόψτε τα υπόλοιπα μήλα κομμάτια η φέτες κυδωνάτες και σε ένα μπώλ προσθέστε τα τριμμένα μήλα και το κυδώνι ,το μήλα σε κομμάτια και τις σταφίδες.
Rub 1 apple and 1 quince in the grater and cut the remaining pieces of the sliced apple wedges in a bowl . Mix the grated apples and quince, the apple into pieces and raisins.
Για την γέμιση ,πάρτε μια κατσαρόλα και ρίξτε την ζάχαρη (3/4 κ) και 2 κουταλιές της σούπας νερό , σε υψηλή θερμοκρασία , περιμένετε μέχρι η ζάχαρη αρχίσει να λιώνει , αργεί και κάνει κομμάτια στην αρχή στην συνέχεια αρχίζει να παίρνει χρώμα . Μόλις πάρει το χρώμα της καραμέλας αφαιρέστε την κατσαρόλα απο την φωτιά και μετά απο 15 δευτερόλεπτα προσθέστε το βούτυρο (100γρ) το οποίο θα είναι σε θερμοκρασία δωματίου . Χαμηλώστε το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία και επαναφέρετε την κατσαρόλα
Το make the filling ,Take a pot and pour the sugar (3/4 cup) and 2 tablespoons of water in high temperature, wait until the sugar begins to melt, wait until it starts to get caramel - color. Remove the pot from the fire . Wait 15 seconds, add the butter (100g) which is at room temperature. Turn the heat to medium and return the pot on fire .
Αφού πάρει θερμοκρασία ξανά προσθέστε στην καραμέλα ,το μίγμα με τα μήλα και τις σταφίδες , χυμό απο 1/2 λεμόνι, μια πρέζα αλάτι , την κανέλλα και το τζίντερ ,ανακατέψτε μέχρι να πάρει μια βράση και αφήστε το μίγμα να βράσει 3 λεπτά για να μαλακώσουν τα μήλα . Κλείστε την φωτιά και αφήστε το μίγμα στην άκρη για να κρυώσει .
After getting temperature again add inside the caramel pot ,the apples and raisin mix , juice of half a lemon, a pinch of salt, cinnamon and ginger, stir until it boils and let the mixture boil for 3-5 minutes to soften the apples. Close the heat and let the mixture aside to cool.
Βγάλτε την ζύμη απο το ψυγείο,Χωρίστε την σε δυο κομμάτια . Πάρτε το πρώτο και απλώστε ένα φύλλο λαδόκολλας στον πάγκο εργασίας σας ανοίξτε το λίγο στο χέρι για να μαλακώσει και στην συνέχεια φτιάξτε ένα φύλλο πάχους περίπου μισό εκατοστό και 2-3 δάχτυλα πιο μεγάλο απο την διάμετρο του ταψιού (28 εκ.) . Απλώστε στο ταψί και τρυπήστε με ένα πιρούνι την ζύμη . Ανοίξτε και το δεύτερο φύλλο με το ίδιο πάχος και αφήστε το στην άκρη .
Remove the dough from the refrigerator, Divide it into two pieces. Take the first and lay a sheet of greaseproof paper , open by hand to soften and then Build a sheet about half a centimeter thick and 2-3 fingers long than the diameter of the pan (28 cm). Spread in pan and prick with a fork the dough. Build the second sheet with the same thickness and set aside.
Βάλτε την γέμιση μέσα στο ταψί και καλύψτε την με το δεύτερο φύλλο απο επάνω , εάν θέλετε κοψτε την ζύμη σε λωρίδες και τοποθετήστε μισά κομμάτια κάθετα και άλλα μισά οριζόντια .Εναλλακτικά μπορείτε να τοποθετήσετε το δεύτερο φύλλο απο επάνω και να κάνετε στο κέντρο μια τρύπα 2-3 εκατοστών . Βάλτε το ταψί σε φούρνο στους 180 βαθμούς και αφήστε το να ψηθεί για 45 λεπτά . Έαν θέλετε να πάρει χρώμα μπορείτε να ανοίξετε τον αέρα του φούρνο 5 λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος .
Put the apple filling in the pan and cover with the second pastry sheet from the top, you can cut the dough into strips and place halves vertically and the other half horizontally. Alternatively you can place the second pastry sheet from the top and make a hole in the center 2 -3 cm. Put the pan in the oven at 180 degrees celsius (356 F) and let it cook for 45 minutes. If you to have a baked -color on the top , you can switch on the air function of your oven 5 minutes before the end of cooking.
( tips * μπορείτε αντί για αυγό να αυξήσετε το γαλά στην ζύμη κατά 4-5 κουταλιές , το κυδώνι είναι προαιρετικό τρίψτε ένα μήλο παραπάνω αν δεν έχετε , μπορείτε να σερβίρετε με παγωτό , γίνεται και με έτοιμη ζύμη σφολιάτας , η ζύμη της συνταγής είναι μια κλασσική ζύμη τάρτας , χρησιμοποιήστε ένα ταψάκι στρόγγυλο 28 εκατοστών ή ορθογώνιο 28 x 35 )
(Tips * you can use more milk instead of the egg increase the milk in the dough to 4-5 tablespoons, quince is optional rub an apple more if you wan't use , you can serve with ice cream, you can make it with prepared puff pastry , the pastry recipe is a classic tart pastry , use a 28cm (11inch) round pan or rectangular 28 x 35 (11 x 13 inch)
caramel , the end !