3.3.14

Recipe: Xταπόδι ,μακαρόνι σε μια κατσαρόλα τι άλλο θές ;





Καθαρά Δευτέρα με βροχή ,τα θαλασσινά θα έχουν έτσι κι αλλιώς την τιμητική τους ,δυστυχώς είμαστε ένας λαός ''της ψυχαναγκαστικής παράδοσης'' οπότε τώρα θα φάμε ψάρια και θαλασσινά .Φταίει που το κρέας είναι φθηνό , φταίει που για να χορτάσεις έχεις μάθει να τρώς 10 κιλά θαλλασινά ,φταίει λίγο η λάθος διατροφή που κάνεις για να μην καταπιέζεσαι ''και στο φαγητό'' .


Ότι και να φταίει ,μέρα που είναι συγχωρεί και μπορεί και να ξεχνά . Σήμερα σου έχω μια συνταγή κλασσική όσο η κόκα κόλα ,αυτή βέβαια δεν θα σου τα θυμήσει όλα ,εγώ την ζητάω γιατί λατρεύω το χταπόδι ,εσύ μπορεί να την ζητάς γιατί σου θυμήζει κάτι απο τα ''παιδικά'' .
Μακαρονάδα με χταπόδι που μπορείς να την μαγειρέψεις  με διάφορες παραλαγές ,εγώ χρησιμοποίησα σπαγγέτι ν6 ολικής άλεσης  ,δεν είχα κοφτό .





ΣΥΝΤΑΓΗ 

1 χταπόδι 600γρ-1000γρ
1/2 φλυτζάνι ξύδι λευκό 
1 κρεμμύδι 
1 πράσσο 
1 ψιλλοκομένο καρότο

2 ντομάτες στον τρίφτη 
1 κουταλιά πελτέ 

1 ποτήρι νερό η ζωμό 

1 πακέτο μακαρόνια 500γρ

1 χούφτα ελιές καθαρισμένες 

ρίγανη /αλάτι/πιπέρι/γλυκιά πάπρικα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφαιρούμε το δόντι του χταποδιού και το εσωτερικό του κεφαλιού και κρατάμε το πλοκάμια και το κουκούλι .Ψιλοκόβουμε το χταπόδι όπως το θέλουμε . Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε το χταπόδι μόλις αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το καρότο ,το κρεμμύδι και το πράσσο σε ροδέλες   αφήνουμε λίγο ανακατεύωντας , σβήνουμε με το ξύδι και προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό η ζωμό και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό ,αφήνουμε το χταπόδι να ψηθεί 20 λεπτα τουλάχτιστον αν χρειαστεί προσθετουμε λίγο νερό . 

Αφού περάσει η ώρα προσθέτουμε τον πελτέ και τις ντομάτες ,αλάτι ,πιπέρι , ρίγανη ,πάπρικα και αφήνουμε άλλα 10 λεπτά να μαγειρευτεί σε μέτρια θερμοκρασία ,στην συνέχεια προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα μακαρόνια και 2 ποτήρια νερό ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι τα μακαρόνια να ενσωματωθούν με την σάλτσα και προσθέτουμε ακόμη δύο ποτήρια νερό , περιμένουμε μέχρι να μαγειρευτούν τα μακαρόνια και ταυτόχρονα δοκιμάζουμε αν είναι όσο μαλακά θέλουμε . 

Όταν τελειώσει αφαιρούμε απο την κατσαρόλα και προσθέτουμε τις ελιές ,φρέσκο πιπέρι και φρέσκο ελαιόλαδο εκεί απογειώνεται η γεύση !

tips* Μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλο νερό αν χρειαστεί // 4 ποτήρια νερό είναι 1 λίτρο περίπου // μπορείτε να κάνετε την σάλτσα ξεχωριστά απο τα μακαρόνια και να ανακατέψετε πριν το σερβίρισμα // το χταπόδι γενικά στην κατσαρόλα θέλει ένα 40 λέπτο βράσιμο και ωραία είναι να είναι λίγο σκληρό //μπορούμε αντί για ελιές να βάλουμε και κάππαρη ,αυτό ισχύει για πολλές συνταγές // 


http://i1105.photobucket.com/albums/h349/hermesky/LOGOS/NEXT_zpsad0d3c74.jpg http://i1105.photobucket.com/albums/h349/hermesky/LOGOS/HOME_zps82fb59c5.jpg