12.12.13

Suck ,my blog : Σεμινάριο Οινογνωσίας / Κτήμα ''Μπαμπατζίμ'' , Οίνοι Βορείου Ελλάδους .





Wine Tasting Seminars in North Greece 

Τον Δεκέμβριο βρέθηκα σε ένα όμορφο σεμινάριο Οινογνωσίας  στο κτήμα του Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου  και οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν το κάτι άλλο . Το κτήμα του ‘’Μπαμπατζίμ ‘’ βρίσκεται στο δημοτικό διαμέρισμα Όσσας  , στον δήμο Βερτίσκου , και παρόλο που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά από την Θεσσαλονίκη ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκα σε εκείνα τα μέρη . Η περιοχή με δασάκια και  απέραντη γή που σε κάνει να θές να ησυχάσεις  και να χαθείς .


Το κτήμα βρίσκεται σε μια τεράστια έκταση όπου το μάτι βλέπει 2-3 εγκαταστάσεις  με πέτρινη όψη και πολλά και ατελείωτα κλήματα στην σειρά . Αφού περιηγηθήκαμε μέσα στο κτήμα ,φθάσαμε με μια μικρή καθυστέρηση στο κτίριο του εστιατορίου . 





Το σεμινάριο (που διοργανώθηκε από τους  ΟΙΝΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ) από την αρχή μου έκανε εντύπωση ,διότι οι περισσότεροι ήταν πολύ νέοι άνθρωποι από τον χώρο της εστίασης . Η οινολόγος Σταυρούλα Λιάππη  μας μίλησε για το κρασί ,το περιβάλλον στο οποίο πρέπει να βρίσκεται , την συμπεριφορά του φελλού , την θερμοκρασία σερβιρίσματος , τον σωστό τρόπο σερβιρίσματος , τον χρόνο παραμονής στην κάβα μας , τον διαχωρισμό μεταξύ κόκκινου και λευκού κρασιού . Στην συνέχεια προχωρήσαμε σε μια περιγραφή  της διαδικασίας  της γευσιγνωσίας του κρασιού και στην αναφορά των συστατικών του .Όταν  η θεωρία τελείωσε προχωρήσαμε στο μέρος του εστιατορίου για να δοκιμάσουμε τα κρασιά και τα υπέροχα πιάτα που μας είχε μαγειρέψει ο ίδιος ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος .

Η διαδικασία ήταν απλή και νόστιμη δοκιμάσαμε  2 λευκά , 2 κόκκινα , 1 ροζέ , 1 λευκό παλαιωμένο και για το’’ γλυκό ‘’ ένα μονοποικιλιακό απόσταγμα  Μπαμπατζίμ .
Ξεκινήσαμε με τα λευκά κρασιά και παράλληλα μας καθοδηγούσε η Μάλαμα Γιατρέλη σχετικά με την γεύση και τις ποικιλίες του κρασιού . 
Αρχικά με το λευκό  ΚΙΟΣΚΙ με τέσσερις ποικιλίες από τις οποίες υπερίσχυαν το (Chardonnay και το Μοσχάτο) και τον λευκό ΔΟΥΡΕΙΟ  με την ντελικάτη ποικιλία (Μαλαγουζιά) ,τα κρασιά  συνοδεύτηκαν με ζυμωτό ψωμί φέτα και γραβιέρα και στην πορεία με ένα υπέροχο χοιρινό με πράσο καλύτερο κι από της μαμάς !

Στην συνέχεια δοκιμάσαμε σε αποκλειστικότητα ένα λευκο-κίτρινο  (chardonnay/ροδίτη)  8 ετών, παλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια  το οποίο είχε πολύ ωραία και έντονη γεύση  από τα βαρέλια που θύμιζε ‘’μελλισοκέρι’’ .

Προχωρήσαμε στον  Ροζέ  ΕΡΩΔΙΟ από (Ξινόμαυρο) που θύμιζε ‘’έρωτα’’ .
Καθώς η ώρα περνούσε και το κεφάλι μας άρχισε να τραγουδάει έφτασε και το βαρύ πυροβολικό της συλλογής Μπαμπατζίμ , ευτυχώς ενισχύθηκε με παραδοσιακούς κεφτέδες  και μοσχαράκι κόκκινο στιφάδο . Τα πιάτα ήταν πολλά στο τραπέζι και τα κρασιά εναλλάσονταν   με ωραίο ρυθμό και τόσες πληροφορίες που μετά το τρίτο ποτήρι αποκτούσαν άλλη σημασία !
Τα κόκκινα  , ΚΙΟΣΚΙ (Ξινόμαυρο /Merlot ) και ΔΟΥΡΕΙΟΣ  (Cabernet Sauvignon/ Merlot/Syrah ) παλαιωμένο 8 μηνών ταίριαξαν υπέροχα με το στιφάδο …
Κάπου εκεί μας μίλησε ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος για το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή και κρατάει ‘’ακούραστα’’ τα αμπέλια όπως και για την τρυφερότητα με την οποία πρέπει να βλέπουμε την δουλειά αυτή  !

Τέλος  ήρθε το γλυκό μας ,κυδώνι ψητό με μαρμελάδα δαμάσκηνο ,το συνόδευσε η χαριστική βολή … ένα τεράστιο σφηνάκι μονοποικιλιακό απόσταγμα απο το κτήμα  ! (που το βάφτισα τσίπουρο ).
Ένα όμορφο μεσημέρι με νέες γνώσεις , βουνίσιο κλίμα , τζάκι υπέροχο φαγητό και πολύ κρασί …αν σας δοθεί η ευκαιρία να παρευρεθείτε σε ένα σεμινάριο Οινογνωσίας σας το συστήνω ανεπιφύλακτα !








Κείμενο & Φωτογραφίες  : Βαζάκας Φώτης






http://i1105.photobucket.com/albums/h349/hermesky/LOGOS/BACK_zps1824d512.jpg http://i1105.photobucket.com/albums/h349/hermesky/LOGOS/NEXT_zpsad0d3c74.jpg http://i1105.photobucket.com/albums/h349/hermesky/LOGOS/HOME_zps82fb59c5.jpg